Niedobór witaminy D sprzyja zachorowaniu na raka?

21 października 2010, 20:52

Pojawiające się w różnych badaniach sugestie o powiązaniu niedoboru witaminy D z ryzykiem zachorowania na raka znajdują potwierdzenie w dwóch studiach przeprowadzonych na University of Rochester. Wskazują one na zwiększone ryzyko raka piersi i jelita grubego.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Czerniak złośliwy skóry

Przeciwutleniacze przyspieszają przerzutowanie czerniaka

9 października 2015, 06:27

Przeciwutleniacze sprawiają, że czerniak złośliwy 2-krotnie szybciej tworzy przerzuty - twierdzą naukowcy z Sahlgrenska Academy.


E-papierosy z witaminami. Naukowcy pytają o skuteczność i bezpieczeństwo

30 października 2018, 11:28

Producenci elektronicznych papierosów i liquidów znaleźli kolejny sposób na zareklamowanie swoich produktów. Twierdzą, że wzbogacili liquidu witaminami, co ma pozwolić na uzupełnienie ewentualnych niedoborów. Naukowcy sceptycznie podchodzą jednak do tych stwierdzeń podkreślając, że badania, na które powołują się producenci w swoich sloganach marketingowych są albo przestarzałe, albo wyjęte z kontekstu.


Przyczyna czy efekt?

14 października 2008, 22:41

Większość pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona posiada w swojej krwi zbyt małe ilości witaminy D - informują naukowcy z Emory University School of Medicine. Czy zjawisko to jest przyczyną, czy efektem schorzenia?


Przechodzącym stabilizację kręgosłupa często brakuje wit. D

3 listopada 2011, 11:43

Wiele osób przechodzących operacje kręgosłupa ma niski poziom witaminy D, co może utrudniać rekonwalescencję.


Ryzyko cukrzycy ciążowej rośnie przy poczęciu zimą

17 listopada 2016, 12:54

Poczęcie zimą zwiększa ryzyko cukrzycy ciężarnej.


Omega-3 nie chronią przed nowotworami. Wręcz przeciwnie

3 marca 2020, 09:36

Kwasy tłuszczowe omega-3 nie chronią przed nowotworami, wynika z metaanalizy przeprowadzonej przez naukowców w University of East Anglia. Tymczasem spożycie tych tłuszczów jest szeroko promowane, gdyż mają chronić przed nowotworami, chorobami serca i udarami.


Dieta dziadków wpływa na geny wnucząt

14 listopada 2006, 12:12

Dieta matki może zmieniać działanie określonego genu w dwóch następnych pokoleniach. Myszy pozostające w czasie ciąży na wzbogaconej diecie wydają na świat potomstwo, u którego supresji ulega gen jasnej sierści. Nawet jeśli osobniki te jedzą już normalnie, ten sam gen jest również mniej aktywny u ich dzieci.


Słońce sprzyja libido

3 lutego 2010, 09:49

Chwila na słońcu może zwiększyć męskie libido. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Grazu stwierdzili bowiem, że pod wpływem witaminy D, która jest dostarczana organizmowi z pożywieniem albo powstaje w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, wzrasta poziom testosteronu (Clinical Endocrinology).


Niejednoznaczna rola przeciwutleniaczy

30 stycznia 2014, 11:12

Przeciwutleniacze chwalone są za liczne prozdrowotne cechy. Jednak najnowsze badania sugerują, że mogą przyczyniać się do przyspieszenia rozwoju nowotworu płuc. Zjawisko takie zaobserwowano u myszy, którym podawano witaminę E oraz N-acetylocysteinę


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy